TUOTTEET
AJANKOHTAISTA
INFO
 
 
 
 
 
 

 Puerto Rico (suomeksi)
 
Nyt myynnissä pelin 2. painos

Andreas Seyfarth voitti Spiel des Jahresin Manhattanillaan vuosia sitten ja vaipui hiljaisuuteen, kunnes iski takaisin Puerto Ricollaan. Vuosien työ tuotti tulosta, sillä Puerto Rico paistattelee nykyisin BoardGameGeekin listoilla parhaimmaksi rankattuna pelinä. Spiel des Jahresia varten Puerto Rico on liian monimutkainen, mutta peliharrastajien äänestyksellä jaettavan Deutscher Spielepreisin se voitti aivan ylivoimaisesti.

Pelaajat ovat siirtomaaherroja Kolumbuksen jalanjäljissä. Puerto Rico on juuri asutettu ja paikat pitäisi nyt pistää järjestykseen ja maa ja kansa tuottamaan voittoa. San Juanin kaupunkiin nousee toimistoa ja tehdasta minkä ehtii ja siirtolaiset ahertavat pelloilla. Rahaa tulee, mutta se pitää sijoittaa eteenpäin, jotta pelin voittaa.

Puerto Ricossa jokainen pelaaja saa oman pelilautansa. Lauta kuvaa San Juanin kaupunkia ja saaren maastoa. Maastoon raivataan plantaaseja ja kaupunkiin rakennuksia. Näitä kuvaavat pahvilätkät, joita riittääkin varsin kiitettävästi. Rakennuksia on tarjolla laaja valikoima, joiden eri ominaisuuksien opiskeluun meneekin tovi. Plantaasit tuottavat erilaisia tuotteita, joita kuvaavat pienet puiset tynnyrit. Raha ja voittopisteet kirjataan niin ikään pahviläpysköillä. Pienet ruskeat puukiekot saavat luvan kuvata uudisasukkaita.

Peli on värikäs ja laatikossa on kieltämättä varsin mittava määrä tavaraa, mutta siitä seuraa yksi pelin ikävimpiä puolia: kaiken tavaran asettelu ja pakkaaminen kestää kauan. Toisaalta, hyvää kosketustuntumaa peleissään arvostava lautapelaaja iloitsee takuuvarmasti tavaranpaljoudesta. Pelin on kuvittanut Franz Vohwinkel ja kokonaisuus toimii sekä kauneuden että käytännöllisyyden suhteen.

Pelin nokkelin piirre on sen vuororakenne. Normaalisti on totuttu siihen, että vuoron eri vaiheet seuraavat toinen toistaan kiinteässä järjestyksessä. Puerto Rico rikkoo tämän käytännön. Pelaajat valitsevat itse, missä järjestyksessä eri vaiheet toteutetaan. Rooleja, Puerto Ricon vaiheita, on aina kolme enemmän kuin pelaajia, joten kaikkia ei tehdä joka kierros. Jokainen pelaaja valitsee vuorollaan yhden roolin jäljellä olevista ja jokainen pelaaja toteuttaa tämän roolin. Valitsija saa aina jonkun kätevän edun, joten pelaajat joutuvat usein pohtimaan tarkkaan, mikä rooli on tärkeää valita itse ja milloin riittää, että joku toinen pelaaja valitsee roolin.

Rakentaja lisää pelaajien rakennuskantaa. Rakennukset maksavat rahaa ja mahdollistavat yleisten sääntöjen rikkomisen - pelaaja voi esimerkiksi ottaa ylimääräisiä siirtolaisia tai saa enemmän rahaa myymistään tuotteista. Tuotantorakennuksia taas tarvitaan plantaasien täydennykseksi.

Rakennukset tarvitsevat työvoimaa. Sitä tuo pormestari, joka pistää jakoon laivalla saapuneet siirtolaiset. Tässä roolissa valitsija saa usein huomattavan edun muihin pelaajiin nähden. Rakentamiseen tarvittavaa rahaa taas saadaan kauppiaan avulla. Pelaajat voivat myydä tuottamiaan tavaroita kauppiaalle, joka hyvittää niistä käyvän hinnan. Myymistä rajoittaa kielto myydä samaa tavaraa, jota joku toinen on jo kauppiaalle tarjonnut.

Jotta olisi myytävää, tarvitaan tuottajaa. Tuotantoon tarvitaan plantaasi ja sitä vastaava tuotantolaitos ja työntekijä kumpaankin. Tuloksena on yksi tynnyri tavaraa. Eri tuotteet vaativat luonnollisesti eri laitokset ja plantaasit. Maissia voi tuottaa ilman tehdasta, kahvinpaahtimo on taas tehtaista arvokkain (ja kahvi siten arvokkain tuote myydä). Tuotteensa voi myös rahdata vanhaan maailmaan. Laivojen lastaamista valvoo kapteeni. Vanhaan maailmaan kärrätystä tavarasta ei saa rahaa, vaan voittopisteitä. Voittopisteitä saa toki muualtakin: rakennuksetkin tuottavat pisteitä.

Viljelyyn tarvittavia plantaaseja saa valitsemalla roolikseen uudisraivaajan. Plantaasien lisäksi tarjolla on rakennusten hintaa alentavia kivilouhoksia. Valikoimaa täydentävät vielä kaksi kullankaivajaa, jotka eivät muuta tee kuin tuottavat yhden rahan valitsijalleen. Niitä käytetään vain, jos pelaajamäärän vuoksi tarvitaan.

Roolien valitseminen edellyttää huolellisuutta ja toisten pelaajien pelin seuraamista. Suoria vuorovaikutuksen keinoja ei ole paljon, joten roolien valitsemisen ja muun hienovaraisen vaikutuksen merkitys korostuu entisestään. Peli on huolella tasapainotettu, joten yhtä yksittäistä voittostrategiaa ei ole. Paljon vaikuttaa myös peliporukka - yhdessä porukassa varmasti voiton takaava strategia ei välttämättä toisella porukalla toimi. Onnella ei ole pelissä sijaa - pelin mahdollinen epävarmuus keskittyy pääasiassa muiden pelaajien tekemisiin.

Puerto Rico on suuresti arvostettu ja fanaattisia seuraajia saanut peli. Maailmalta löytyy pelaajia, joilla on pelikokemusta yli tuhat peliä ja strategista tietämystä sen mukaisesti. Voimme siis huoleti vakuuttaa, että Puerto Rico on syvällinen peli, jossa riittää paljon yksityiskohtia opittavaksi ja erilaisia strategioita opittavaksi. Toisaalta vahva taitopainotteisuus tarkoittaa myös sitä, että kokeneempi pelaaja päihittää vasta-alkajan jotakuinkin varmasti. Peli vaatii myös jonkin verran perehtymistä, varsinkin rakennusten kirjo voi olla ensimmäisellä pelillä hieman hämmentävä. Satunnaisemmille pelailijoille löytyy parempiakin pelejä, joiden oppimiskynnys on matalampi. Perhepeliksikään Puerto Rico ei sovi erityisen hyvin.

Jos haluaa pelin, jossa riittää kokeiltavaa ja tutkittavaa pitkäksi aikaa, Puerto Rico on täydellinen valinta. Se on modernien lautapelien vakavamman laidan ehdoton ykkösnimi tällä hetkellä ja todennäköisesti ylittämätön mestariteos vielä pitkään.

Peliä suomennettaessa pelin 1. painoksen mukaan lipsahti kirjoitusvirhe. Kuvernöörilaatassa lukee virheellisesti "Pormestari". Kuvernöörilaatan tunnistaa kuitenkin ruotsinkielisestä puolesta, joka on ruotsinnettu oikein. Nyt myynnissä olevissa 2. painoksen peleissä asia on korjattu.

Pelaajamäärä: 3-5
Ikäsuositus: 12+
Peliaika: 120 min
Kieli: suomi, ruotsi
Suunnittelija: Andreas Seyfarth
viivakoodi 6430018271712


 
nimiPuerto Rico (suomeksi)valmistajaLautapelit
luokkalautapeli/seurapelipakkauslaatikko
saatavuusheti (ohje)kielisuomeksi
tullut fantasiapeleihin2006-07-21fp-koodifpi12
euro39.00  
Klarna
Kaikki ostokset samalle kuukausilaskulle. Voit maksaa erissä alkaen 2.3 EUR/kk
  Summittainen saatavuus liikkeissä. Muistathan että voit varmistaa saatavuuden noutotilaamalla tuotteen.
Helsinki: + Jkl: + Joensuu: + Kuopio: + Oulu: + Tampere: - Turku: +
All images, product descriptions and logos are presented for descriptive purposes only. ®, TM and/or © by the manufacturer. No challenge to any intellectual properties is intended.
KORI tyhjä
 
Tuotteen kanssa aiemmin tilattua:
Power Grid
Small World
Elder Sign
Princes Of Florence
Arcadia Quest
HAE UUTUUKSIA
 

LIIKKEET

Helsinki
Joensuu
Jyväskylä
Kuopio
Oulu
Tampere
Turku

TILAAMISESTA

Maksu, toimitus ja yleistä
UKK
Henkilötietoturva
Ostoskoriin

INFO
Y-tunnus: 0604011-8
Yhteystiedot
Yritys
Linkit
Palaute